Oldalak

Általanos

AIDS

Kankó

Tripper

Gonorhea

Szifilisz

Vérbaj

Trichomoniázis

HPV

 

PC Hírek

 

Regisztráció

felhasználónév

 jelszó

 

 

SG Hírek

 

Gonorrhoea (tripper, kankó)

A gonorrhoea a klasszikus nemi betegségek közé tartozó kórkép. Kórokozója a gonococcus (Neisseria gonorrhoeae). A bakteriális fertőzés terjedése történhet szexuális érintkezéssel vagy anyáról gyermekére a méhlepényen át.

Férfiakon a fertőzést követően 2-4 nap lappangási idő után égő érzés kíséretében húgycsőfolyás jelentkezik, ami kezdetben nyákos, majd gennyes jellegű. Ennek oka a húgycső gyulladása. A vizelés fájdalmas és véres is lehet, amennyiben a gyulladás ráterjed a húgyhólyagra is.

Amennyiben nem kap kezelést a beteg, a tünetek mérséklődnek ugyan, de a folyamat idültté válik. Ritkán a felfelé terjedő gyulladás eredményeképp prosztatagyulladás vagy a mellékherék fájdalmas gyulladása is létrejöhet láz kíséretében. Mindezek szövődménye tályogképződés, késői következménye a férfi beteg sterilitása lehet. 

A nőknél döntően nagyon enyhe tünetekkel, az esetek ötödében tünetmentesen zajlik a fertőzés. Néha enyhe fájdalommal, gyakori vizeléssel járó húgycsőgyulladás jön létre, illetve a méhnyak gyulladása alakulhat ki, mérsékelt hüvelyi folyással. Kezelés nélkül a nők esetében is idültté válik a folyamat. Komplikáció lehet a méhnyálkahártya gyulladása, a petevezetékek, a hashártya gyulladása, melyek később heges összenövéseket hátrahagyva gyógyulnak. Ez vezethet sterilitáshoz a későbbiekben a petevezeték üregének elzáródása miatt.

A tripper kórokozója
A tripper kórokozója

Mindkét nem esetében létrejöhet a mandula, a garat gyulladása is, amennyiben a fertőzés orális aktus során következik be. A végbél gyulladása is lehet tünet anális közösülés eredményeképp.

Korábban, a Credé-féle szemcseppek bevezetése előtt rettegett szövődmény volt a szülés során megfertőződött újszülött szemgyulladása (blenorrhoea neonatorum). A súlyos esetben teljes vakságot okozó betegség felnőtteknél is kialakulhat, a fertőzött váladék szemhez való kenődése kapcsán.

A kórokozó kimutatása tenyésztéssel történik a húgycsőből, illetve nőknél a méhnyakból vett kenetből.

A gonorrhoea kezelése szájon át szedett antibiotikummal történik. A lakhely szerint illetékes nemibeteggondozó intézetekben ehhez ingyen juthat hozzá a beteg. A gondozó intézetek a kivizsgálás és kezelés mellett felkutatják a lehetséges fertőzött partnereket, a fertőzési folyamat megállítása céljából.

(Dr. Gál Mónika, bőrgyógyász)

Gonococcus okozta, nemi úton terjedő betegség, ami a férfit és a nőt egyaránt megfertőzi. Általában akkor terjed amikor a fertőzött személy vaginális (hüvelyi), orális (szájon keresztül) vagy anális (végbélnyíláson keresztül) úton érintkezik óvszer nélkül. Szintén megfertőzheti az ujjszülött gyermek szemét aki gonorrhoea fertőzött anyának született.

Honnann tudom, hogy fertőzött-e vagyok?
Mint a legtöbb nemi betegségnél, tünetmentes lehetsz.
- Nőknél: Új, vagy megváltozott hüvelyválladék, fájdalom vizelet ür
ítéskor, torokfájás, fájdalom közösüléskor és szokatlan vérzés a hüvelyből.
- Férfiaknál:
Sárgászöldes húgycsőfolyás a hímvesszőből, fájdalom vizelet ürítéskor, torokfájás, húgycsőszűkület és fájdalom a herékben.

Milyen problémákat okozhat a fertőzés nekem, han nem gyógyíttatom magam?
- Nőknél:
medencegyulladásos betegség (pelvic inflammatory disease) ami hasfájást, lázat, méhenkívüli terhességet és meddőséget okozhat.  
- Férfiaknál: herefájdalom, heredagadás és nehezen tudja partnerét teherbeejteni.

Gyógyítható?
IGEN.
Minden embert akinek gonorrhoeája van, vagy gonorrhoeás partnere van akivel nemi életet él, gyógyítani kell. A gyógyítashoz EGY adag antibiotikumot használnak. Ez általában gyógyuláshoz vezethet, főleg ha minkét partner gyógyítva van egyszerre. Az orvos szintén adni fog egy másik gyógyszert is a chlamydia gyógyítására ami gyakran a gonorrhoeávan eggyüttjár.

Megkaphatom több int egyszer?
IGEN.
Ha kontaktusba kerülsz a gonorrhoeával, mindig gyógy
íttatnod kell megadat.

Nefeledd...
Latex óvszer ÁLLANDÓ használata megvédhet a gonorrhoeától és más nemibetegségektől.