Oldalak

Általanos

AIDS

Kankó

Tripper

Gonorhea

Szifilisz

Vérbaj

Trichomoniázis

HPV

 

PC Hírek

 

Regisztráció

felhasználónév

 jelszó

 

 

SG Hírek

 

A trichomoniázis a hüvely vagy a húgycső megbetegedésével járó, nemi úton terjedő betegség, melyet a Trichomonas vaginalis nevű ostoros egysejtű okoz.

A kórokozó megfertőzheti mind a nők, mind a férfiak húgy-ivarszerveit, a tünetek azonban főleg nőknél jelentkeznek. A nők 20%-a átesik ilyen jellegű fertőzésen fogamzóképes korában.

Férfiaknál a kórokozó megtelepszik a húgycsőben, a prosztatában és a húgyhólyagban, de csak ritkán okoz tüneteket. Bizonyos területeken a nem-gonococcusos fertőzések akár 5-10%-át is kiteheti ez a megbetegedés. Kimutatása férfiaknál nehezebb, mint nőknél.

Tünetek

Nőknél a betegség általában egy zöldes-sárga habos hüvelyi váladékozással kezdődik. A nők egy részénél a folyás kisfokú is lehet. A külső nemi szervek érzékenyek és fájdalmasak, a nemi aktus is fájdalmas lehet. Súlyosabb esetekben a külső nemi szervek és a környező bőrterületek gyulladttá válnak és az ajkak megduzzadnak. Előfordul a hólyag fertőzésére emlékeztető fájdalmas és gyakori vizelés.

A férfiaknak általában nincsenek panaszaik, viszont partnerüket megfertőzhetik. Bizonyos esetekben azonban előfordul, hogy rövid ideig habos vagy genny-szerű váladék ürül a húgycsőből, a vizelés fájdalmassá és gyakoribbá válik. Ezek a tünetek általában kora reggel jelentkeznek. A húgycső enyhén érzékeny lehet, néha pedig a pénisz nyílásán nedvesség észlelhető. A herék fájdalmával járó mellékhere-gyulladás csak ritkán fordul elő. A prosztata szintén megbetegedhet.

Diagnózis

Nőknél a diagnózis felállítása percek alatt megtörténhet a hüvelyi váladék mikroszkópos vizsgálatával.

Férfiaknál a hímvessző végén megjelenő váladékból kell mintát nyerni, ennek mikroszkópos, illetve laboratóriumi vizsgálata alapján állítható fel a diagnózis.

Kezelés

A nőbetegek 95%-át egyetlen adag gyógyszerrel meg lehet gyógyítani, feltéve ha nemi partnerük is egyidejűleg kezelés alatt áll. Férfiakat általában 7 napig kell kezelni.

A betegség gyógyulása előtt folytatott nemi élet a partner megfertőződéséhez vezethet.

Leírás kicsit máshogy!!!

Rövid leírás

(másnéven: Trichomonas)
A hüvely vagy a húgycső nyálkahártyáinak gyulladásával járó, nemi úton terjedő betegség, amelyet a Trichomonas vaginalis nevű ostoros egysejtű okoz. Nevében is benne van, hogy elsősorban a hüvelyben szaporodik, és azt betegíti meg.

Előfordulás és okok

A Trichomonas vaginalis, ez a körte vagy tojás alakú, öt ostorszerű képződmény segítségével élénken mozgó egysejtű állati kórokozó megfertőzheti mind a férfi, mind a női húgy- és ivarszerveket. A végbélben nem él meg. A kórokozó apró, mintegy 25 mikrométer hosszú és 15 mikrométer széles, úgynevezett fakultatív patogén parazita, ami azt jelenti, hogy nem feltétlenül okoz megbetegedést. Olykor tünetek nélkül is kimutatható jelenléte.
Nemi érintkezés útján terjed, de közös fürdővíz, szivacs-, törülközőhasználat útján is átkerülhet emberről emberre. Előfordulása nőknél igen gyakori, körülbelül minden ötödik nő átesik felnőtt élete során ilyen fertőzésen. Férfiaknál kevesebb tünetet okoz, sokan észre sem veszik. Talán a mintavétel nehézsége miatt nehezebben is mutatható ki szervezetükben.
A tünetek a hímvessző makkján és a fitymán mutatkoznak meg leginkább, okozhatnak húgyúti és prosztata-panaszokat is.
A fertőzés az egész világon előfordul.

Tünetek

A nőknél néhány, 3-30 napos lappangási idő után a tünetek a hüvelyi folyás megszaporodásával jelentkeznek. (Az ún. "fehér folyás" oka az esetek nagy részében trichomonas fertőzés. A hüvelyi váladék lehet zöldes-sárga, habos is, a hüvelytájék viszket, ég. A külső nemi szervek érzékenyekké válnak, a nemi aktus is fájdalmas lehet. Ha a fertőzés a húgyutakra is átterjed a vizelés fájdalmassá válik, és gyakrabban jelentkezik vizelési inger. Súlyosabb esetekben a külső nemi szervek és a környező bőrterületek is gyulladttá válnak.
A krónikus fertőzések gyakrabban tünetmentesek. A férfiak általában panaszmentesek, viszont a partnerüket így is megfertőzhetik. Bizonyos esetekben előfordul, hogy a férfiaknál is gyakori és fájdalmas vizelés, a húgycsőből ürülő váladék jelentkezik tünetként. Szövődményként okozhatja a prosztata és a mellékherék gyulladását is.

Diagnózis

A hüvelyi váladékból kitenyésztik a kórokozót, vagy a kenet mikroszkópos vizsgálatával percek alatt megállapítható a kórisme. Férfiaknál a reggeli első vizelés előtt a hímvessző végén megjelenő váladékból vesznek mintát mikroszkópos vizsgálatra, illetve tenyésztésre.

Kezelés, megelőzés

A nőbetegeket általában egyszeri gyógyszeres (pl. metronidazol) kezeléssel meg lehet gyógyítani. A gyógyszert tablettában vagy hüvelyi kúppal juttathatjuk a szervezetbe. A férfiaknak általában hosszabb ideig, körülbelül egy hétig tart a gyógyszeres kezelés. A teljes gyógyulásig történő nemi érintkezés esetén fennáll a fertőzés továbbadásának veszélye.
A kezelés utasításainak pontos betartása mellett a gyógyulás 99%-os, feltéve, hogy a házastárs, partner is kezelteti magát, mert ellenkező esetben bármikor újrafertőződhet az érintett terület.
Kondom használatával a fertőzés megelőzhető. A strandok, szaunák, nyilvános WC-k használatakor az alapvető higiéniás rendszabályok betartására kell csak ügyelni.