Oldalak

Általanos

AIDS

Kankó

Tripper

Gonorhea

Szifilisz

Vérbaj

Trichomoniázis

HPV

 

PC Hírek

 

Regisztráció

felhasználónév

 jelszó

 

 

SG Hírek

 

A szifilisz (syphilis, lues), más néven vérbaj egy nemi betegség, amit a Treponema pallidum nevű spirochaeta baktérium okoz. Régi illetve népies elnevezései a bujakór és a franc (ez utóbbi a francia betegségből).

A korábbi feltételezések szerint Kolumbusz hozhatta be Európába, de egy 2008-as szegedi lelet nyomán kiderült, hogy már a XV. század közepén is létezett Magyarországon.

Kórlefolyás

A fertőzés oka legtöbbször a nemi érintkezés, de ismeretes veleszületett (kongenitális) szifilisz is, mikor a fertőzött anya adja át a betegséget a születendő gyermeknek, illetve egyéb nem nemi úton szerzett megbetegedés is, például nyílt sebbe kerülő fertőzött testváladékkal.

A szifilisz jelei és tünetei rendkívül változatosak, a diagnózis lényegesen bonyolultabb volt a szerológiai tesztek nélkül. A betegség a „nagy imitátor” nevet is megkapta, mivel olyan gyakran összetéveszthető volt más megbetegedésekkel.

Gyógyítása

A szifilisz penicillinnel és más antibiotikumokkal kezelhető. A szájon át való kezelés statisztikailag nagyon rossz hatásfokú más eljárásokhoz képest, mivel a betegek hajlamosak félbehagyni a gyógyszerszedést. A legrégibb és ma is a leghatásosabb módszer a mindkét farpofába adott prokain benzil-penicillin injekció. (A két injekcióra azért van szükség, mert egy adagban túl fájdalmas lenne, még a hozzáadott prokain érzéstelenítő ellenére is.)

A másik kezelés néhány hosszan tartó hatású azitromicin tabletta felügyelet melletti beszedése. Ez az eljárás azonban hamar elavulhat, mivel megjelentek a szifilisz azitromicinrezisztens törzsei, amelyek 2004-ben már a San Franciscó-i szifiliszfertőzések 56%-áért voltak felelősek.Más eljárások azonban kevésbé hatásosak, mivel napi több tabletta szedését írják elő a betegnek.

Ha nincs kezelve, a szifilisznek súlyos következményei lehetnek, például idegrendszeri, szív- és az agykárosodások. A kezeletlen szifilisz halálos is lehet.

A kórokozó!!!

 

Kicsit Másképp!!!

A szifilisz - Tünetek és kezelés

A szifilisz (luesz, vérbaj) a klasszikus nemi betegségek egyike. Kórokozója a Treponema pallidum, amely egy dugóhúzóra emlékeztető alakú baktérium. A fertőzés szexuális úton terjed, átvihető közvetlenül vérrel, de átmegy a méhlepényen is a fertőzött anyáról gyermekére.

Kezelés nélkül a betegség különböző stádiumokban zajlik, melyek mindegyikében jellegzetes bőrtünetek jelennek meg.

A korai, fertőző szifiliszre jellemző, hogy a kórokozó behatolási helyén kialakul egy körülírt, gyulladásos terület, ami később kifekélyesedik (ulcus durum), majd kb. 6 hét alatt heget hagyva hátra begyógyul. A behatolás helye a nemi szerveken kívül lehet a szájban, a végbélnyílás körül is. Ezen sebből általában egy van, és mindig kíséri a nyirokcsomók fájdalmatlan duzzanata (bubo indolens).

Jellemző még a korai szifiliszre a pénisz duzzanata, vizenyője ("harangnyelv-pénisz"). A korai szifilisznek a második szakaszában ezek a korai tünetek már nem, viszont testszerte láthatók panaszt okozó bőrkiütések. Ezek a fertőződéstől számított második hónaptól fejlődnek ki.

A szifilisz kórokozója

A szifilisz kórokozója

A késői szifilisz, a betegség nem fertőző stádiuma évek múltán alakul ki. Napjainkban a megfelelő diagnosztikának, az érzékeny kimutatási módszereknek köszönhetően, a hatékony antibiotikus kezelés mellett nagyon ritka kifejlődése. Erre a szakaszra jellegzetes hegesedő, fájdalmatlan bőrtünetek megjelenése, valamint a keringési rendszert, a szívet és az idegrendszert érintő eltérések kialakulása.

Szifilisz a terhesség alatt

A terhesség alatt elszenvedett friss fertőzéskövetkezménye lehet vetélés, halvaszületés, vagy az újszülött fertőzötten való világra jövetele. Nagyon ritkán fordul elő, hogy a magzatra nem terjed rá a fertőzés.

A kismamákat kötelezően szűrik a betegségre a terhesség utolsó harmadában. A kórokozó kimutatása a vérből történik, ilyenkor többféle módszert alkalmaznak párhuzamosan. A néhány óra alatt eredményt adó gyorstesztek mellett úgynevezett megerősítő teszteket végeznek. Akinél igazolódik a szifilisz, kötelező a HIV-szűrés elvégzése is, valamint tanácsos tenyésztéses vizsgálatok kivitelezése is, mivel együtt járhat egyéb nemi úton terjedő kórképekkel.

A betegség első néhány napjában a Treponema jelenléte még nem igazolható. Kimutatását az is megnehezítheti, ha a vérvételt megelőzően a beteg valamilyen penicillin származékú antibiotikumot szedett.

Hogyan kezelhető?

A szifilisz kezelése nagy adagú penicillinnel történik. A fertőzött személy ingyen részesül kezelésben a lakhelye szerint illetékes bőr- és nemibeteg gondozó intézetben, ahol mindes esetben kötelezően elvégzik a partnerek szűrését, szükség esetén kezelését is.

Ezen ún. "kontaktus" kutatás és gondozás célja a fertőzőforrás megtalálása, a fertőzési láncolat megszakítása. Penicillin allergia esetén azt meghatározott egyéb antibiotikummal helyettesítik.